بروجردستان: این روزها اخبار و اطلاعات عجیبی از افزایش حیرت انگیز و یکباره قیمت مسکن و ملک در بروجرد منتشر می شود که مردم اصیل و ساکنان قدیمی و واقعی این شهر را نگران بالارفتن سرسام آور هزینۀ زندگی و زیست در این شهر و نسل جوان و آتی بروجرد ساخته است.
گزارش شده است که قیمت مسکن در بهار امسال در مقایسه با سال گذشته دستکم دو برابر شده و افزایش ۲۰۰ درصدی یافته و به عنوان یک شاخص صعود جهشی و عمودی قیمت مسکن در بروجرد طی دوسه ماه اخیر، قیمت آپارتمان های طرح مسکن ملی ( مسکن مهر) از ۳۰ میلیونی در سال ۹۶ به ۳۰۰ میلیونی در سال ۹۹ رسیده است.
این پدیده ای بی نظیر در ایران و شاید درجهان باشد که کالایی ( در اینجا مسکن ) در شهری و منطقه ای از یک کشور تحت تاثیر تورم و گرانی ملی آن کشور افزایش می یابد و علاوه بر آن تحت تاثیر متغیرهای محلی و بومی افزایش خاص خود را نیز می یابد، آن هم افزایش یکباره ومحیرالعقولی که قیمت مسکن یکباره ۱۰ برابر قیمت سه سال پیش می شود.
گفته شده است چنین جهش قیمت یکباره و عمودی مسکن در بروجرد، در استان لرستان یگانه وبی نظیر است به طوری که در هیچ شهری از استان چنین افزایش قیمت ۱۰۰۰ درصدی در مدت سه سال رخ نداده است.
گزارش های یادشده علت وقوع چنین افزایش قیمت مسکن را به هجوم هموطنان خوزستانی و برخی هم استانی ها از دیگر شهرهای استان به بروجرد ذکر کرده اندکه البته دستۀ دوم سالهاست مهاجرت و گسیل شدن به بروجرد را داشته اند.
بروجرد از دیرباز بعلت مردمانی با فرهنگ و مدنی و سازگار و برخوردار از آب وهوای معتدل و اقلیم خوش، میزبان و محل رفت و آمد هموطنانی از مناطقی با طبیعت سخت و خشن بوده است.
این میزبانی و رفت و آمد به بروجرد و برخورداری از زیست جذاب این شهر، طی خصوصاً دو دهۀ اخیر چنان اوج گرفته است که در برخی معابر و مناطق بروجرد، صحبت با گویش بروجردی غریب و عجیب به نظر می رسد.
از آنجا که سبد هزینۀ خانوار در ایران و از جمله بروجرد، مسکن نقش اصلی و حدود ۵۰ درصدی و بعضاً بیش از این را دارد، گرانی غیر متعارف مسکن در این شهر بر سطح هزینه زندگی در این شهر تاثیر بسزا و غیرقابل تردیدی و بالاتر از همه مساله آفرینی خواهد داشت.
بر ما روشن نیست آیا سوداگری در پس این اتفاق ناخوشایند و افزایش سنگین قیمت مسکن در بروجرد، نهفته است یا خیر، اما از آنجا که نقش هموطنان خوزستانی و هم استانی ها در این افزایش قیمت مسکن قابل انکار نیست و از آنجا که این افراد و این مهاجران، اصالتاً بروجردی نیستند بنابراین به دلیل عدم تعلق خاطر به این شهرِ غیر زادگاه خود، ممکن است در آینده مبادرت به مهاجرت معکوس کنند و بدلایلی از بروجرد بروند، آنگاه آنچه از این حرکت آنها نصیب مردم واقعی و ساکنان اصیل این شهر می ماند گرانی و بالارفتن سطح هزینه زندگی در این شهر است. این ارمغان و میراثی است که برای مردم این شهر از این مهاجرت و هجوم آوردن به این شهر برای آنها خواهد ماند.
تصور نمی شود که مسئولان شهر از این اتفاق بی اطلاع باشند اما آنچه قطعی به نظر می رسد بی تصمیمی و انفعال آنها در قبال این رویداد و رها کردن رخداد افزایش حیرت انگیز قیمت مسکن بروجرد به حال خود از سوی این مسئولان است.
مسئول پیشرو، مبتکر و موفق مسئولی است که بتواند ازهمان میزان اختیاراتی که دارد، حداکثر ظرفیت سازی و بهره را ببرد و در این مورد با اینکه قانون تصریح به منع یا محدودیت فروش مسکن به غیربومی بروجرد را ندارد اما وقتی گرانی سرسام آور و بالارفتن سطح قیمتی و هزینه زندگی مستعد مساله آفرینی آسیب اجتماعی اقتصادی فراگیر در شهرمی شود، همه مسئولان ازنمایندگان شهر تا فرماندار و امام جمعه و نیز نهادهای قضایی و امنیتی شهر در قبال این مساله مسئول هستند.
بعنوان یک راه کار؛ مسئولان شهربا رصد چنین اتفاق نگران کنندۀ درحال رخ دادن، می توانستند اقدام به اعمال محدودیت در فروش مسکن به غیر بومیان کنند و مثلاً فروش مسکن را به کسانی که زادگاهی غیر بروجرد دارند، منع سازند.
###