بروجردستان: براساس داده های اداره کل پست لرستان شیوه ویروس کرونا کووید۱۹ موجب افزایش شدید مبادلات پستی در بروجرد و استان لرستان شده است.
از ابتدای اسفند ۹۸ تا کنون جابجایی مرسولات بصورت بسته ها و سفارش های پستی در لرستان ۸۱ درصد رشد داشته است که این حجم از مرسولات پستی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش ۲ برابری را نشان می دهد.
در هشت ماه اخیر با فراگیری کرونا میزان استقبال از پست نیز بیشتر شده است و بسیاری از خریدها و تامین برخی نیازهای مردم که به دلیل اجتناب از حضور فیزیکی بیشتر شده است و همین نکته اهمیت پست در بحران ها را هم نشان می دهد در همین خصوص محمد ناظری مدیر کل پست استان لرستان در گفت و گویی اظهار داشت: از ابتدای شیوع کرونا تا کنون بیش از ۲ میلیون و صدهزار مرسوله پستی در لرستان جابجا شده است که بیشتر این مرسوله های جابجا شده خریدهای اینترنتی و سفارشات مردم بوده که با توجه به رعایت فاصله گذاری های اجتماعی و تاکید بر خانه ماندن با استفاده از زیرساخت های پستی انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه این حجم از ترافیک سفارش های پستی در این بازه زمانی نشان دهنده تبدیل تهدید کرونا به فرصت است گفت: در سال های گذشته با تغییر ماهیتی که در خدمات و سرویس های پستی رخ داد این خدمات از پست نامه ها و پاکت های نامه و مکاتبات مبتنی بر احوال پرسی به یک سری مکاتبات به سفارشات و بسته های پستی تغییر یافت با شیب ملایمی در حال رشد بود که با شیوع کرونا این رویه شتاب بیشتری بخود گرفت.
ناظری افزود: از ابتدای اسفند ۹۸ تا کنون جابجایی مرسولات بصورت بسته ها و سفارش های پستی در لرستان ۸۱ درصد رشد داشته است که این حجم از مرسولات پستی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش ۲ برابری را نشان می دهد.
مدیر کل پست لرستان در خصوص اقدامات دولت طی سال های اخیر در توسعه صنعت پست گفت: اجرای طرح جی نف یا سامانه استاندارد مکانی ملی و استعلام میان دستگاهی است که در قالب یکی از طرح های اقتصاد مقاومتی تعریف شده است .
وی افزود: با توجه به اینکه بانک اطلاعات مکانی همه دستگاهها مکان محور است به منظور ارائه خدمات پستی مناسب لازم است تا آدرس ها از استاندارد مناسبی برخوردار باشند تا به راحتی در دسترس همگان قرار گیرد که با راه اندازی سامانه GNAF بانک اطلاعات همه دستگاهها یکسان می شود.
ناظری گفت: این طرح بصورت یک طرح ملی در سراسر کشور در حال اجراست و در لرستان نیز بنا بر برنامه زمان بندی مورد پیاده سازی شده است و در عین حال با توجه به اینکه این برنامه بنا بر بستری فناورانه در حال انجام است باید نقشه های شهری و روستایی را در اختیار داشت تا بتوان بگونه این طرح را پیاده ساخت که برای همه دستگاهها و بهره برداران به بهترین نحو قابل استفاده باشد.
مدیرکل پست لرستان با تاکیدبر نقش و همکاری شهرداری ها در نام گذاری محله ها و خیابان ها و کوچه های گفت: شهرداری ها و دهیاری ها در نام گذاری محلات باید نهایت همکاری و توجه را داشته باشند و اداره پست نیز این آمادگی را دارد که برای تمامی این محلات و کوچه و معابر کدهای پستی را در اختیار قرار دهد.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از اقدامات دولت در حوزه پست طرح تحول دیجیتال است،گفت: برنامه ستاپ یا سکوی تجارت الکترونیک پست ایران آغاز شده است که در این طرح تمامی فرایندها و اقدامات به بستری فناورانه سوق داده می شود. با این طرح سکویی ایجاد می شود تا شرکت های استارتاپی و شرکت های دانش بنیان و کسب و کارهای نوینی که نگاهی فناورانه و دیجیتال در حوزه اقتصاد دیجیتال دارند از زیرساخت های پستی استفاده کنند تا به نوعی کسب و کارهای نوپایی که از نظر مالی بنیه ضعیفی دارند بتوانند روی پای خود بمانند.
ناظری گفت: با توسعه وسایل ارتباطی نوین، یکی از مهمترین چالش های پست توسعه زیرساخت های پستی است تا بتوان با شتاب بیشتری پاسخگوی نیازهای جدید مردم در حوزه ارتباطات و پست شد.
مدیرکل پست لرستان در خصوص استاندارد سرانه های پستی و فاصله با کشورهای توسعه یافته گفت: سرانه میزان استاندارد مرسولات پستی در کشورهای توسعه یافته و کشورهایی که فرهنگ استفاده از خدمات پستی را دارند ۸۰ مرسوله پستی است که این رقم در ایران اندک و می توان گفت تک رقمی بصورت سرانه هفت تا هشت مرسوله پستی است و این عدد در لرستان نیز کمتر از این میزان است.
وی گفت: علی رغم اینکه قوانین خوبی در این زمینه در کشور وجود دارد ولی هنوز برون سپاری خدمات بصورت واگذاری یک سری کارها به پست بدرستی انجام نمی شود و خودپستچی گری یکی از چالش ها و آسیب های این حوزه است.
ناظری در خصوص توسعه صنعت پست در روستاها گفت: هم اکنون ۳۴۴ دفاتر پیشخوان دولت در روستاها در لرستان وجود دارد که ۲۶۰ مورد از آنها فعال هستند. در کنار ۸۰ نمایندگی پستی ظرفیت خوبی در حوزه زیرساختی پست به شمار می رود که می تواند در توسعه روستایی موثر باشد.
وی افزود: در شهرستان بروجرد نیز ۳۸ دفتر ۱۶ (ICT) دفاتر پیشخوان دولت در روستاها نمایندگی پستی فعال وجود دارد که ظرفیت خوبی در حوزه روستایی به منظور ارائه برخی خدمات به منظور رفاه حال روستائیان محسوب می شود.
بنا بر گفته مدیر کل پست لرستان در شهرستان بروجرد طی ۶ ماه اخیر ۲۸۱ هزار مرسوله پستی جابجا شده است که این حجم از جابجایی مرسولات بخصوص در ایام کرونا به معنای تلاش کارکنان و نیروی انسانی پست این شهرستان است.
ناظری یادآور شد: استان لرستان بنا بر ارزیابی ۶ ماهه سال ۹۹ بنا بر کارت امتیازی متوازن که همه استان ها و ادارت کل پست صورت می گیرد در رتبه چهارم قرار دارد که امتیاز ویژه ای برای استان محسوب می شود.
آنچه که در مورد پست با گسترش شبکه های ارتباطی مطرح می شود این است که با منسوخ شدن سرویس های خدماتی دستی ، پست با یک رکود مواجه شده است و از طرفی دیگر این موضوع هم مطرح می شود که پست به سمت الکترونیکی شدن پیش رفته و با نزدیک شدن به نیازهای روز جامعه در راه مدرن شدن قدم برداشته است.
به این معنی که هر چند گسترش وسایل ارتباطی مکاتبات نامه ای از طریق پست را از بین برده است ولی در مقابل سفارشات بسته های پستی و خریدهای اینترنتی رونق بیشتری به پست داده است این گفته را کارشناسان و فعالان در عرصه پست بخصوص در ایام شیوع کرونا تایید می کنند.
به هر روی آنچه که غیر قابل انکار است تلاش پست برای عقب نماندن از وسایل ارتباطی نوین است و هر چند یک سری خدمات از نوع مکاتبات بین فردی را از دست داده است ولی می تواند با توسعه زیرساخت های پست حضور موثری در دنیای ارتباطات پرشتاب امروز داشته باشد.
فریدون عبدلی فرد در کتاب تاریخ پست در ایران آورده است؛ در آغاز سلطنت و صدارت امیر کبیر پست بیشتر مورد توجه قرار گرفت و بدنبال آن با گسترش خدمات چاپارها ، وظیفه ارسال مکاتبات خصوصی مردم به آنها واگذار شد و از این زمان بود که پست عمومی در ایران پایه ریزی شد. لذا آغاز فعالیت های پست در ارائه خدمات به مردم در ایران را بطور رسمی باید از اوایل سلطنت ناصرالدین شاه و صدارت امیر کبیر دانست.
از سال ۱۹۶۹ روز نهم اکتبر برابر با ۱۷ مهر ماه همزمان با سالروز تاسیس اتحادیه جهانی پست ، به عنوان روز جهانی پست نامگذاری شدو در ایران نیز از ۱۵ تا ۲۱ مهرماه بعنوان هفته پست نام نهاده شده است.