بروجردستان: روز چهارشنبه آقای مهدی محمدی دادستان عمومی و انقلاب بروجرد در گفتگویی رسانه ای به طور رسمی بازداشت آقای محمد پرهام عضو شورای شهر را تایید کرد.
در این گفتگو علت بازداشت وی ، « توهین به رهبری» و « تبلیغ علیه نظام » اعلام شد.
از اتهام «تبلیغ علیه نظام» و محتوای پرونده بازداشتی وی در این خصوص اطلاعی در دست نیست اما در مورد اتهام « توهین به رهبری» گمان ( به یقین ) برده می شود که به اقدام وی به بازنشر کلیپی از یک سفعال سیاسی کشور دربارۀ سن بالای مسئول کشور اعم از اعضای دولت و رییس جمهو ، دبیر شورای نگهبان و رهبر معظم انقلاب نسبت به میانیگین سنی جامعه ما در مقایسه با کشور های دیگر، مربوط باشد.
اگر علت بازداشت و یک یاز دو اتهام علیه عضو شورای شهر، همین «توهین به رهبری» باشد که نکاتی قابل تامل دارد.
توهین به رهبری و مسئولان نظام و مراجع عظام در قانون به عنوان جرم تلقی و پیش بینی شده است حتی قانون، ناسزا و فحاشی به افراد و اشخاص حقیقی را عملی سزاوار مجازات دانسته است. اما مساله در انطباق عمل است به قانون. باید دید عملیکه عضو شورای شهر انجام داده ، توهین است. عناوین توهین، ناسزا و فحاشی البته در قانون احصا نشده است اما در مورد انطباق آن با قانون به عرف گفتاری و رایج و معمول در جامعه مراجعه می شود و به این خاطر انطباق آن کار چندان سختی نیست.
حال باید دید عملی که عضو شورای شهر انجام داده ، با انجام این انطباق، توهین به رهبری تلقی می شود. عضو یادشده کلیپی را در مورد «سن بالای مسئولان نظام نسبت به میانگین سنی جامعه»، «بازنشر» داده است. بنابراین سئوال این است که آیا بخش اول عملی خلاف قانون و مستوجب مجازات و بالماله مصداق توهین است و یا بخش دوم («بازنشر»).
در عرف جامعه ما توصیف یک فرد به داشتن سن بالا، یا پیر بودن یا سالمندی ، عملی زشت ، وقیح و توهین تلقی نمی شود. حال این فردی رهبر معظم انقلاب باشد یا یک فرد عادی، در اصل این گزاره تغییری ایجاد نمی شود. نه در ایران و نه در جامعه جهانی و بشری هیچگاه فردی را که فرد دیگر را به داشتن سن بالا و سالمندی توصیف کرده ، توهین کننده نمی خوانند.علت آن ایسنت که این توصیف متکی بر امر طبیعی و واقعیت و نه قضاوت و ارزش گذاری است. امری طببیعی که مربوط به مشهودات، طبعیات و محسوسات بشری است ، امری است که وجود دارد و نمی شود آن را انکار کرد و توهین دانست. امر طبیعی مثل اینکه اگر اقلیم کشورمان را به خشک و نیمه خشک توصیف کنیم مرتکب و دچار کاربرد توصیف زشت و غیر قانونی و مستوجب مجازات نشده ایم. در مورد کلیپ بازنشرشده توسط عضو شورای شهر همین وضعیت را شاهدیم یعنی در این کلیپ رهبر معظم انقلاب به داشتن سن بالا توصیف شده که اساساً نمی تواند توهین باشد زیرا امری طبیعی و محسوس و مشهود را وصف کرده است.
علاوه بر این اقدام عضو شورای شهر«بازنشر» بودکه اینجا مساله بعد دیگری پیدا می کند و آن اینکه آن فعال سیاسی که ابتدا این کلیپ را نشر داده علی القاعده مرتکب عمل خلاف و توهین به رهبری هم شده . اما شاهد بودیم که بخش های قضایی مستقر در مرکز و ستاده قوه قضاییه هیچ واکنشی تنبیهی در قبال آن نداشتند در حالی که علی القاعده در اینجا از قضات عالم تر، آگاه تر و مجرب تر برخوردارند.این به معنای این است که این بخش قضایی آن کلیپ را عمل خلاف قانون و بالتبع مستوجب مجازات ندانسته است. پس اگر اینطور است چطور ممکن است در یک شهر فردی که شخصیت حقوقی برخاسته از انتخاب مردم ( که به همین خاطر برخورد باوی ملاحظاتی را می طلبد) هم دارد،آن را بازنشر داده ، مستوجب مجازات تشخیص داده شود. قطعاً برای این دوگانگی پاسخ خواهند داد.
البته ناگته نماند در این کلیپ جسارتی نهفته است که از آنجا که جسارت نزدیکترین صفت به صفت گستاخ است، ممکن است اساس نشر این کلیپ از نگاه عده ای و البته سیاسی، ناخوشایند جلوه کند که در این صورت تحمل ناخوشایندی بستگی به آن جامعه دارد اگرچه عملی غیر قانونی نیست مثل این می ماند که همسایۀ شما هنگام روبرو شدن با شما به شمال بی محلی کند که امری ناخوشایند است و می تواند با واکنش فردی متقابل و یا شدیدتر شما مواجه شود و یا تحمل شد اما عملی خلاف قانون مرتکب شنده است. در این صورت اگر چنین وضعی را در سطح یک جامعه ببینیم عده ای که از یک عمل ناخشنوند با برخورداری از قدرت و فشار طرف عامل این ناخوشایندی را به صرف اقدام ناخوشایند، با مجازات قضایی روبرو سازند.مخلص کلام اینکه دست کم برای بخش اصلی اتهام منجر به بازداشت عضو شورای شهر نمی توان مبنای قانونی قابل دفاع یافت.
اینها را باید در کنار دو نکته صادره از ناحیه رهبر انقلاب هم گذشات و سنجید:۱- خود ایشان بارها بر لزوم جوانگرایی در اداره جامعه تاکید داشته است. ۲- خود ایشان حتی انتقاد از خود را روا داشته است.
البته ناگفته پیداست که خود محتوای این کلیپ هم قابل بررسی و نقد کارشناسی است و اجمالاً اینکه اساساً کدام معیار آزموده شده می گوید مثلا سن دبیر شورای نگهبان و یا رهبر انقلاب باید در چه حدودی باشد و آیا آن حدود مصادف با پیری است و اساساً در عرصه سیاست و مدیریت جامعه پیری از چه سنی شروع می شود ؟ و سئوالاتی از این قبیل.
اما این موضوع سوی دیگری هم دارد؛ عضو شورای شهر یک شهر بازداشت می شود و بالافاصله تیتر رسانه های خارجی (ایضاً داخلی ) می شود که با مارجعه به اصل ماجرا،هم به ضرر نظام و هم صادرکننده حکم بازداشت و هم آن شهر تمام می شو که آن قدر تحمل و تدبیر ندشاته که به جای تجمع علیه آن اقدانم ناخوشایند و فریادزدن و فشار وارد ساختن و جنجالی که رسانه ای شد و بازتاب های منفی هم داشت ، به گونه ای دیگر عمل می کردند. به جای این کار می شد به فرد بازنشرکننده این کلیپ از طریق نزدیکان و دوستانش به طور غیر رسمی و غیر مستقیم حواشی این بازنشر گوشزد می شد . مساله در همین مرحله می توانست کنترل شود و با بازتاب خارجی آن برای کشور ( به اندازه خود) هزینه درست نکرد.
سوی دیگر ماجرا اینکه توهین به رهبری عملی ساده و قابل گذشت نیست که هر کس به آن مبادرت کند و از سوی دیگر عر کس یهم نمی تواند به راحتی فرد مقابل خود را به این عمل متهم سازد و واو را وادار به سکوت کند . حتی سیاسیون پوزیسون و اپوزیسیون نیز اجازه توهین به شکل علنی به رهبر انقلاب را به خود نمی دهند زیرا هم عملی اکیداً خلاف قانون و هم خلاف عرف فعالیت های سیاسی است . بنابراین در این انتساب ها و تهمت زنی ها باید دقت لازم را داشت که قبح اصل موضوع ریخته نشود بخصوص وقتی که گروهی از دفاع از نظام و انقلاب، هیجان افکنی سیاسی و لشکر کشی خیابانی و عمیقاً تقابل با دور اندیشی را فهمیده اند و جهل و ناتوانی شخصی و مدیریتی و ضعف درک خود را در عرصه اداره شهر در پشت جاروجنجال ها پنهان نی کنند و این تصمیم گیران دیگر حوزه ها هستند که بایستی تحت تاثیر اینگونه هوچیگری قرار نگیرند. این کلیپ در مبدا بیش از ۳۰ هزار بار بازنشر شده که تعدادی از آنها ممکن است در دیگر شهرهای کشور باشند اما در میان این شهرها فقط در بروجرد عامل بازنشر آن بازداشت می شود. در کدام شهر ایران همچون بروجرد این چنین رفتار شد و چهرۀ این شهر فرهنگی و متمدن را مخدوش کرد.
زمانی که یک عضو شورای شهر علیه عضو دیگر به صورت علین و رسمی درخواست مجازات از مقان قضایی می کند ، کسی نیست از وی بپرسدکار شما در شورای شهر تقابل با همکارت در این شوراست؟ تقابل با کسی که مثل شما فکر نمی کند؟ به وی باید گفت در عمر دوساله این شورا شخص شما چه کرده غیر از اینکه در این مدت رسانه ای در شبکه ای اجتماعی راه انداخته اید که قانوناً خلاف قانون و قابل پیگرد است ( و دست بر قضا مقام قضا در این مورد می تواند ورود قانونی کند) که کارش مچ گیری از شهردار و دیگر اعضا و مخالفان سیاسی خود در شوراست.کسانی این اندازه درک دارند که عضو شورای شهر بشوند و کار سیاسی کنند و جار و جنجال نتیجه این می شود، چنین وضعیتی که بر شهر بروجرد رفته که جوانان مستعدش را به کوچ اجباری از شهر واداشته است. فعالیت عضو شورای شهر براساس نقش و کارکردی است که برایش قانون تعریف کرده نه ایشان یا آن عضو بازداشتی . اینان یا به چنین نقش و کارکردی واقف نیستند و یار اگر هستند به آن اعتنایی ندارند. کسی که عضو شورای شهر می شود مگر باید فعالیت سیاسی و تبلیغاتی و رسانه ای بکند. کجای قانون ایچنین نوشته شده است؟ کجای قانون شوراهای شهر نوشته شده است که کار عضو آن فعالیت رسانه در مورد سیاست و کشور و نظر دادن در مورد سن رهبر انقلاب است . ایرادی که به جاست و باید به این عضو بازداشتی گرفت دقیقا در همین جاست نه بازداشت او و اینکه مردم به شما رای نداده اند که بروید عضو شورای شهر بشوید و فعالیت رسانه ای بکنید و در مورد سن رهبر انقلاب و یا مسائل سیاسی کشور نظر بدهید . شما مامور و نماینده و کیل مردم در بخش مشخص شهری هستید تا وقت خود به اکمل وقف حل مسائل شهری کنید علیرغم اعتبار بودجه ای کم و یا به زعم شما کارشکنی طرق مقابل و … با ابتکار و ایده های نو و از طریق ایجاد فضای مسالمتی مسائل مردم را حل کرد.
###